Futószáras munka az alapkiképzésben

Egyéb, Hírek

 

Futószáras munka az alapkiképzésben

  1. Az első alkalmakkor kell egy segítőtárs.
  2. Először csak kantár, és futószár legyen a lovon! A futószár csatlakozzon mind a két zablakarikához, aminek több módja lehet. Azért van erre szükség, mert ha csak egyik zabla-karikába csatoljuk a futószárat, akkor áthúzhatjuk a zablát a ló száján, ill. könnyen leszakíthatjuk a kantárt lovunkról.
  3. Lovunkat először körbevezetjük a futószáras körön, miközben segítőnk kíséri az ostorral.
  4. Lassan hosszabb – hosszabb szárra engedjük az ostoros segítő végig kíséri, míg végül „lovunk kikerül” a futószáras körre. Ügetésben hamarabb megtalálja helyét a ló a körön, mint lépésben.
  5. A másik kézen kezdjük az egészet előröl! Ne lepődjünk meg, ha nehezebben fogja az adást mint gondolnánk. Csak türelem!
  6. Amikor már jól dolgozik mind a két kézen – ez lehet, hogy nem az első alkalom lesz – akkor kerüljön fel rá a futószáras-heveder, először kikötés nélkül, majd laza kikötéssel.
  7. A kikötőszárat idővel rövidebbre állítjuk úgy, hogy a homlokvonala függőleges előtt maradjon!
  8. Amikor a kikötőszár felkerül a lóra, akkor már elég a futószárat a belső zablakarikába csatolni.
  9. A kikötőszáron ütemesen jól dolgozó lovon idővel felcserélhetjük a futószáras hevedert a nyeregre, amin először nincs rajta a kengyel, se a kengyelszíj.
  10. A kézváltásoknál dicsérjük a fiatal lovat veregetéssel, esetleg jutalom falattal, miközben a nyerget is tapogassuk meg finoman, majd a hátán átnyúlva is tegyük meg ezt óvatosan. Ezek után a kengyelekbe is nehézkedjünk be időnként kézzel.

Első felülés

  1. Amikor már a fent leírtakat nyugodtan tűri lovunk akkor jöhet a lovas, aki az álló ló bal oldalán megfogja simogatás, és nyugtatás után a nyereg első kápáját a bal kezével, míg jobb kezével a hátsó kápát, és kissé húzza fel magát, hogy a ló szokja azt az érzést, amikor felszállásnál csak a bal oldali kengyelt terheljük, mivel lóra mindig bal oldalról ülünk fel. (Megjegyzés: A „lovas-világ” ismereteim szerint nem vesz tudomást a balkezes lovasokról sem a felülés, sem pl. a lovak felvezetése tekintetében.) 
  2. Következhet a felülés, aminek előzménye még lehet a lovas felhasalása a nyeregre segítséggel. Mozdítsuk meg a lovat az így „elhelyezkedett” lovas alatt, aki könnyedén meg tud válni lovától, ha az rosszul reagál. A nyugodtan viselkedő lóra óvatosan fel lehet ülni, majd először lépésben megvezetni alatta a lovat. Az első felülésnél elég lehet, ha csak lép egy párat a lovas alatt. Következő alkalommal már ügetésben is dolgozhat lovas alatt.
  3. A futószárat olyan lovas fogja, aki tapasztalt ebben a munkafolyamatban, ugyanis az esetek többségében rajta múlik a jó, vagy rossz eredmény.
  4. A lovas kezében először a ló nyakába csatolt kengyel szíj van ami a kapaszkodást segíti. Később lecseréljük kantár-szárra, s ez után legyen a lovas kezébe a lovagló pálca is.
  5. Futószárról akkor csatoljuk le a lovat lovas alatt, amikor már futószáron a lovas irányítja lovát, nem a futószárazó. Az irányítás alatt értendő a megindulás, a jármód-váltások, és a megállás is.
  6. Futószár nélkül, dolgozzon tovább a lovas a futószáras körön, aminek közepén még mindig ott áll a futószárazó, majd lassan el lehet hagyni a kört, és szabadon dolgozni a lovardában, de eleinte tapasztalt ló vezetésével!
  7. Lényeges, hogy egyrészt tapasztalt lovast ültessünk fel mindig csikóra, másrészt ne dolgozzunk egyszerre sokat a fiatal lóval! 30 perc szakszerű munka éppen elég egy fiatal ló számára.

Last modified: 2022-06-06