I. Nagy Szakágválasztó.

Egyéb, Hírek

 
  1. Nagy Szakágválasztó/ hagyomány állítás a Kincsem Parkban
 

A szeptember 1-3.-a között a Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show keretein belül első alkalommal megrendezésre kerülő lovas szakágválasztó esemény mérföldkő volt a Lóversenypálya és a Lovassport Szövetség életében.

Az alkalom a Sportágválasztó nyomdokain elindulva egy olyan lehetőség megteremtésére irányult, melynek célja, hogy a kezdő, illetve (újra) kezdés előtt álló lovasoknak mutasson be szakágakat, lósportokat, s a szakma kiválóságai mutassák be őket a kulisszák mögé betekintve. 

Sportközvetítést, szakmai cikkeket, bemutató lovaglásokat könnyebben élvezhet az ember, akár laikus, akár szakmaibeli, ugyanakkor hiánypótló volt a kezdeményezés, miszerint a kezdetektől mutassuk be ezeket a szakágakat, lósportokat. 

A legkönnyebb dolga a Szabadidős Szakágnak volt, hiszen egy bemutató versennyel a szakági sokszínűséget kitűnően be lehetett mutatni. Ez a meghívásos bemutató verseny adta a rendezvény vázát. 

Három pályán zajlottak az események: bemutató terület, díjlovagló négyszög, ugró- ügyességi pálya. 

A versenyen Abai Pál, Kempelen Judit és Betegh Andrea versenybírók vállaltak feladatot, s többek között az ő munkájuknak köszönhetően balesetmentesen záródott a vasárnapi nap a Szakágválasztó portáján. 

Szurkolhatunk a díjlovas négyszögben az egészen kicsiknek a futószáras ülésszépségversenyeken, valamint a másik oldalon a vezetőszáras ügyességi versenyszámokban, majd fokozatosan nehezedő módon a négyszögben a díjlovas versenyszámok, míg a nagyobb pályán a nehezebb ügyességi, majd díjugrató versenyszámok következtek. Az edzők kiváló előkészítő munkájának köszönhetően a verseny késés nélkül, minden igényt kielégítő lovaglási színvonalon, a lovasok megjelenését és sportszerűségét illetően minden kritikát mellőzve zajlott le. 

A gyönyörű, dús fű több szempontból is feladta a leckét a lovasoknak. A füvön ritkán versenyző lovasok rutinos edzői előre készültek sarkalással, míg a kisebbek azzal küzdöttek, hogy pónijaik ne akarják felfalni a csodálatosan rendezett pázsitot, s koncentráljanak a versenyfeladatra. Ilyen szép füves pályával kevés gyermeklovas találkozott, hiszen napjainkban ritkaság számba megy a valóban rendezett gyep, mely nem összekeverendő a kikoptatott tarlóval.

A szabadidős bemutató versenyen hetven gyermek és 13 egyesület képviseltette magát oly szabályos rendben, hogy még a kapuzárás is igazítható lett volna a lovasokhoz. 

A Horze Lovasáruháznak köszönhetően ismét a lovasok szebbnél- szebb ajándékokban részesülhettek, melyeket ezúton is köszönünk. 

A bemutató versennyel párhuzamos ismerkedhettünk meg az első pályaszakaszon a szakágakkal. 

Elsőként a lovastornáról hallhattunk információkat kezdőknek, a lovastornával kacérkodóknak. A Budapesti Lovas Klub Lovastorna Szakosztálya egy műlovas bemutatót tartott az érdeklődőknek, s közben vezetőedzőjük, Barbara rengeteg tudnivalót osztott meg a közönséggel. Érdeklődést keltett a bemutatkozás, melyre az engedett következtetni, hogy a Szabadidős Szakág közösségi oldalain élőben is sokan nyomon követték, valamint az előadás végén többen érdeklődtek, s a nap során sokan próbálták ki a műlovacskát felnőttek és gyermekek. 

Nem sokkal később az ügető világába kísért el minket Hajdu- Csuba Bíborka és Gyolai Nikolett. A Niki által hajtott „fogat” különlegessége abban állt, hogy Magyarországon egyedülállóan egy póni húzta a kis piros szulkit, mely szemléltetésül szolgált az előadáshoz. A pónihajtás külfölfön mindennapos, hazánkban még várat magára. Ennek apropója az volt, hogy kivételesen a Lóversenypályán ezen a napon, vasárnapon zajlottak az ügetőfutamok, így belőlük többet láthattunk egészen közelről, s Fazekas Andrea istállótulajdonos, hajtó és idomár ötlete és szervezése alapján egy kis csavar került az előkészületekbe. A program végén próbahajtásra is volt lehetőség.

A lósportoknál maradva a galopp sporttal való ismerkedésre Szabó Nikolett és Ribárszki Sándor vállalkoztak. Két lovasukkal szemléltették a pónigaloppra és a szabadidős versenyekre épülő tanulási folyamatot. Hiszen a központi kérdés a galopp sporttal kapcsolatban is az volt, hogy kezdőként milyen lehetőségei vannak gyermeknek és felnőttnek a galopp sportban. 

Szabó Niki Kishuszár vágta győztes, szabadidős versenyek aktív résztvevője volt, majd a Nemzeti Vágta szerepléseket követően a galopp sportban aktív szerepet vállal és sikereket ér el. 2021-ben Nemzeti Vágta győztes és idén is indul a győzelemért. 

Ribárszki Sándor, aki sokáig mint a világhírű Overdose trénere vált a laikusok számára is ismertté, maga mögött tudhat rengeteg sikert lovasként, trénerként, edzőként, tulajdonosként. 

Tapasztalataikat, sikereiket hallgatva sokan kedvet kaphatnak a lóverseny világához.

Koradélután visszatérés a lovassportokhoz, méghozzá éles stílusváltással a díjlovagláshoz. Lázár Zsófia és Szokola Csaba neve a szakmában tevékenykedő edzőknek, lovasoknak régóta ismerően cseng. Nem első alkalommal lépnek fel támogatóként a Szabadidős Szakág rendezvényein. Közös nyílt edzésük megfagyasztotta a levegőt. Laikusok és szakavatottak hallgatták és nézték csendben a közös munkát. Zsófi könnyed lovaglása nyújtott motivációt a gyermekeknek, s Csaba magyarázatai adtak útmutatást a látottak értelmezéséhez, csakúgy, mint ahogy elhangzott az eseményen: „mint a borkóstoló esetében”. 

A fogathajtás szakágának bemutatója nem a klasszikus értelemben zajlott, hiszen gyermekhajtókat láttunk vendégül a bemutató pályán az Első Pónifogathajtó Egyesület színeiben. Varga József és csapata adott betekintést a kezdő fogathajtásba, a gyermekek képzésébe, sőt egy hagyományőrző táncos együttest is megcsodálhattunk előadásukban. 

Végül, de nem utolsó sorban a díjugrató szakágat Hugyecz Mariann képviselte. Mariann olyan távlatokba repítette a hallgatóságot, melybe kevesen jutnak el. Hosszú időn keresztül válogatott kerettag, az egyetlen női lovas ezen a szinten Magyarországon. 

Egy kivételesen exkluzív esemény egy grandiózus rendezvény részeként. Forradalmi ötlet és kiváló környezeti adottságok, jó szakemberek találkozása.

 Mondhatni: sikerre volt ítélve az Első Nagy Szakágválasztó. 

Kattints a linkre! 
https://drive.google.com/file/d/1nHSe8WZ_ej69ZOU9ad0__WxXWdAI1CIs/view?usp=sharing

Last modified: 2023-09-19