Csilló Rita-szakági elnök éves beszámolója.

Egyéb, Hírek

Szabadidőlovasok egy éve.

  • Minden éves beszámoló elkészítésekor két dolog jár a fejemben: egyrészt, hogy mennyi minden történt, s aggódva summázom, hogy nehogy kifelejtsek valami kiemelkedő eseményt.
  • A másik, hogy ez vajon meddig lesz így.
    • Meddig tud még gyarapodni a közösség és meddig lesznek lelkesek a felajánlók?
    • Meddig támogatnak ennyire?
  • Hiszen kezdetben sokan szkeptikusan álltok a szakágunkhoz, illetve a támogatottságunkhoz.
  • Mégis évről évre megmaradnak, illetve hozzájuk csatlakoznak, akik hisznek a szabadidős közösségben, akik szívesen támogatják bármilyen formában azokat a gyerekeket, felnőtteket, akik még a lépcső elején járnak.

Nagyon fontosnak tartom, hogy meg kell becsülnünk a kegyelt szerepet, sem közösségként, sem egyénként nem szabad elbizakodottá válnunk. Amíg ezt szem előtt tudjuk tartani, addig szerethetőek maradunk támogatóink számára. Miért is írom ezt? A problémákat sok esetben a szereptévesztés okozza. Ez értendő a sport minden aspektusában tevékenykedő emberekre. Ha mindenki tisztában van tehetsége, tudása, ereje és lehetősége meddig engedi, emellett tiszteletben tart másokat. A szabadidős sportban többé –kevésbé ez így is volt, de ügyelnünk kell rá, hogy attól, hogy valamit régebb óta teszünk, nem feltétlen vagyunk feljogosítva arra, hogy például szülőként beleszóljunk az edzésbe, edzőként lekezelően beszéljünk a tanítványainkkal vagy más lovasokkal, bíráljunk bírót, szidjuk a rendszert a szabályok ismeretének hiányában, lovasként ellenségnek tekintsünk más lovasokat vagy klubokat, a győzelemért erkölcsi határokat lépjünk át. Ez sem a lovas, sem semmilyen más sportba nem való. A sport értéket teremt, de értékest feltételez.

Az elmúlt egy évben kiteljesedett a több éves munka, megerősödtek kötelékink, melyeknek köszönhetően fantasztikus mekkora internetes közösségre tettünk szert, s rengeteg információ áramlik nap mint nap a lovasok felé. A tapasztalataink alapján nem pusztán a szabadidős rendszerben versenyző lovasok és holdudvaruk (edző, szülő, barát stb) tartozik, követi a szabadidős eseményeket, hanem más szakágak résztvevői, valamint egy igényes hobbista réteg.

Örömmel tapasztaltuk a tanulásra, fejlődésre való fogékonyságot, a nagy létszámú érdeklődést minden képzésünkre.

A versenyiroda képzés idén is nagy siker volt, emellett többen jelentkeztek bírói, pályaépítői képzésekre is. Az edzői vizsgára többen és magasabb szinten jelentkeztek, s két nagy edzőtábor is megrendezésre került a kisebb, helyi szakmai napok mellett.

 

 

Az edzőtáborokat a Ludovika lovardájában kezdtük meg, hálás köszönet az együttműködésért az azóta lovastusa szakágelnök, Kollár Csabának, aki hasonló szenvedéllyel igyekszik az utánpótlásnak lehetőségeket teremteni.

A Közszolgálati Egyetem lovardájában a lovasok Jován Richárdtól és Soós Attilától – fotón – díjugratást, Nagyházi Júliától díjlovaglást tanulhattak. A regisztrált lovasok ingyenesen vehettek részt az edzéseken egy jelképes boxtérítés ellenében, s emellett sokan nézőként vettek részt az eseményen.

Az elméleti órákat online is megtekinthették az érdeklődők, de sokan érkeztek, hiszen a helyszín önmagában is csalogató volt. dr. Tuska Péter a lovak adásvételének kényes kérdéséről tartott előadást, míg Pataky Gergely a csikók azonosításáról és az ehhez kapcsolódó gondolatokról. Wagner Kinga izgalmas témát boncolgatott, ugyanis a „szülő- gyermeklovas-edző” kapcsolatát tűzte ki témájának és a hallgatóság nagy örömére. Kelemen Kristóf ló manuálterapeutaként tartott gyakorlati képzést. Sűrű nap volt, rengeteg érdekes témával és a témák szakértőivel, elméleti töltekezésre kiváló alkalom.

 

Nem sokkal ezt követően Bács- Kiskun megyében, Lakitelken került sor a második nagy edzőtáborra.

A Népfőiskola Pazar helyszínnek bizonyult, igazán megtisztelő volt ez a helyszín is mind az előadóknak, mind a lovasoknak. Horváth Balázs, Szokola Csaba és Janik Attila – fotón – tartották a gyakorlati részt 2-3 fős osztályokban a lovasoknak. Meglehetősen impulzív élmény volt mindannyiunknak. A nap során természetesen elméleti előadásokra is sor került, ezúttal is online közvetítéssel megerősítve. Tuska Pál olimpikon, Dallos Gyula miniszteri biztos és Katona Linda sportcoach és kiemelt steward, valamint Janik Attila elméletben is, ők látták el számos hasznos információval, anekdotával, jótanáccsal a lovasokat. Minden lovasnak. nézőnek hatalmas élmény volt.

 

Első alkalommal került megrendezésre a Kincsem Park (LOVI) és a Szabadidős Szakág összefogásában az Első Nagy Szakágválasztóra.

A Kincsem Park gyönyörű ősgyepén mesésen festett a hófehér díjlovagló négyszög és a díjugrató park. egyedülállő kezdeményezés, melynek biztosításáért köszönetet mondunk Szotyori- Nagy Ádámnak és Krebs András uraknak. A tematika alapján az érdeklődők személyesen és online ismerkedhettek, tájékozódhattak több szakágról. A Szabadidős Szakág egy meghívásos bemutató versenyen keresztül prezentálta magát, a díjlovas szakágat Szokola Csaba szakbizottsági tag, kiemelkedő díjlovas versenyző és kiemelt edző Lázár Zsófia kiemelkedő díjlovassal népszerűsítették egy bemutató edzés keretén belül. Egyértelműen nagy sikerrel, hiszen még a levegő is megfagyott a különböző gyakorlatok közben. A lovastornát Török Barbara és csapata menedzselte a BLK- t képviselve.

A rokon sportok közül bemutatkozott az ügető, Fazekas Andrea szervezésében egy kuriózumnak számító pónit hajthattunk szulkiban, közben előadást hallgatva. Ribárszki Sándor és Szabó Nikolett a galopp világát és az odáig való eljutást ismertette a közönséggel, nem kis csábítást jelentve a látogatóknak. A pónigalopp bemutatását hitelesen pónikon lovagló tanítványokkal szemléltették. A díjugratást az idáig szabadidősökkel nem ismerkedő Hugyecz Mariann képviselte, mesélt tapasztalatairól, melyek meglehetősen egyediek, hiszen magas szinten űzte/ s reméljük űzi még e sportot. A fogathajtást Varga József és az Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület szemléltette két fogattal, valamint meglepetésképpen egy hagyományőrző ruhába öltözött táncos csoportot is megjelentettek az eseményen. Köszönjük mindenkinek a rengeteg készülést, munkát, mellyel hozzájárultak a kiemelkedő hangulathoz!

 

Év közben döbbenetes számokat produkáltak a versenyzők. Rossznyelvek biztosan a mennyiség és minőség viszonyát firtatnák, de az igazság az, hogy rengeteg minőségi helyszín jelent meg rendezőként, s a lovasok száma nem pusztán mennyiségen, hanem minőségben is nagyot ugrott. A lovasok fantasztikus lovakat kaptak, a szabadidős döntőre olyan minőségi lóállomány érkezett, melyek stílusban és gyorsaságban is méltó megmérettetést generáltak.

 

A Szabadidős Döntő minden szempontból a legek versenye volt. Természetesen ez sem mehet mindenki megelégedésére, ugyanakkor leszűrve a múlt tanulságait, mégis meg kell állapítanunk, hogy a döntők minősége a „hegyre föl” irányt mutatja. Mind létszámban, mind az egyesületek számában, a lovak képzettségében, az edzők felkészültségében hatalmas fejlődés ment végbe. Jól felkészült gyermekek, lovak, megfelelő kondícióban és felszereléssel, természetesen nem elfelejtve egy- két ellenpéldát, de bízunk abban, hogy minden verseny, minden év fejlődést hoz ezeknek a lovasoknak is.

A Nemzeti Lovardában megrendezett döntőn 1600 start 4 nap alatt, 10 bíróval, 4 versenyirodával és 20- nál is nagyobb létszámú technikai stábbal, több száz díjszalaggal, 10 millió forint feletti felajánlással, számtalan támogatóval hihetetlen energiákat mozgattak meg.

Artisták, hírességek, lovasszínház Komáromból, kutya show, hobby horse verseny 130 starttal, körhinta, kürtöskalács, több, mint 40 bajnokavatás. Aki nem volt ott, el sem tudja képzelni, micsoda hangulat lengte át a Nemzeti lovardát ezzel a rengeteg gyermekes családdal, nézővel.

 

A döntő melletti egyik legnagyobb teljesítménymérő motiváció a Ranglista volt.

Helyesebben ranglisták, hiszen korosztályok, lovardák, egyesületek, edzők rangsorolódnak évente. Hatalmas dinamikát indított a lovasok, lovardák részéről, melynek inspiráló hatása mellett a negatívat is érezzük. Ne veszítsük el szem elől, hogy ezek csak számok és az igazi érték egy-egy verseny megélése, az eredmény nem feltétlen egy helyezés. Természetesen a szabályok figyelembe vételével a visszaélések kivizsgálásán dolgozunk.

Megkezdődött a téli előadássorozat, s folytatása január és februárban várható, emellett egy izgalmas Podcast sorozattal is készülünk egyedi tematikával.

A szabadidős versenyek száma növekszik a téli időszakban is a tavalyihoz képest, a 2024-es évben további emelkedésre számítunk. A szakággal való együttműködésekre továbbra is nyitottak vagyunk. Reméljük, hogy ehhez hasonló aktív, tartalmas évnek nézünk elébe!

Lovas élményekben gazdag Boldog Új Évet Kívánok Mindannyiunknak!

Last modified: 2024-01-05