Jubileumi eseménysorozattal ünnepelnek a lovassportok 2024-ben

Egyéb, Hírek

A Magyar Lovassport Szövetség alapításának centenáriumi évfordulója alkalmából idén jubileumi eseménysorozatra kerül sor.

Szotyori Nagy Kristóf, a Lovassport Szövetség alelnöke az M4 Sport péntek reggeli Nemzeti Sporthíradójában elmondta:

a szervezet jubileumi évét gálavacsorával indítja a Budai Vár fedeles lovardájában, (fotón)

majd a Nemzeti Lovardában kerül sor a Gróf Széchenyi István Emlékversenyre.

Ezt követően szeptemberben Szilvásvárad ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak és 17. alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágtát. Szotyori Nagy Kristóf kiemelte: a hazai versenyek mellett nagyszerű dolog, hogy 1996 után ismét lesz magyar lovas az olimpián a lovastusázó Kaizinger Balázs személyében.

„Ez a pályafutás az olimpiai kvótára lett felépítve, hiszen Balázs nem fiatal és magáról a lovassportól is el lehet mondani, hogy az egyetlen olyan sport, ahol a nők és a férfiak együtt versenyeznek, egy értékeléssel, valamint egy kicsit kortalan, mivel a 16 éves akár a 68 éves ellen is versenyezhet. Kaizinger Balázs (fotón) most 44 éves és két olyan lóval rendelkezik, amivel az olimpiai pálya szintjét is teljesítette” – mondta Szotyori Nagy Kristóf.

World Championships

Hozzátette, Kaizinger Németországban készül és ott is vásároltak neki lovat, Clovert, aki a Budneschampionaton 6 éves ló kategóriában harmadik helyén végzett. Ezt a lovat az utóbbi években úgy „felépítették”, hogy most 9-10 évesen reményeik szerint ott lehet majd a párizsi ötkarikás játékokon. Kaizinger azonban másik lóval is rendelkezik és amennyiben az lesz jobb formában, akkor júniusban vele indul majd. Kaizinger egy remek német istállóban van, amellyel nagyon jó a hazai szövetség együttműködése.

Díjlovaglásban Pachl Benedeknek (fotón) is van az esélye a kvótaszerzése, ám az esetében még várni kell a nemzetközi szövetség (FEI) hivatalos indulói listájára.

„Jelen pillanatban pont a vonalon áll, de itt egy kicsit bonyolult a pontszámítás és majd csak március végére derül ki, hogy az egyéni kvótát meg tudja-e szerezni, de a díjlovas és a díjugrató csapatunk is tartalék pozícióban van és az előző olimpiákon előfordult az, hogy a tartalékokból induló is lett. Összegezve, ezen a három területen igencsak jól teljesítettünk és ehhez tartozik még a parasport, mivel a paradíjlovaglás is szerepel párizsi olimpia programjában.

Ott pedig Fonyódi Ildikó (fotón) van hasonló helyzetben, mint Pachl Benedek, sőt talán még jobb helyzetben is van, mert ő a vonal felett van, de ott is csak márciusban hirdet hivatalos listát a FEI. Reméljük, hogy ott lesz Párizsban” – fogalmazott Szotyori.

Az interjúban felelevenítették, hogy Fülöp Sándor (fotón) 50 évvel ezelőtt Svájcban nyerte a magyar fogathajtás első vb-aranyérmét, 40 éve pedig a szakág a legnagyobb sikerét aratta, ugyanis Juhász László egyéniben, illetve a Juhász László, Bárdos György, Fülöp Sándor összetételű csapat is világbajnok lett Szilvásváradon, az első öt helyen pedig magyar hajtó végzett. Húsz évvel ezelőtt Lázár Zoltán lett világbajnok, bár a versenyen második lett, azonban egy doppingeset miatt később megkapta az aranyérmet. A szövetség reményei szerint Lázár idén is ott lesz a válogatottban.

Szotyori Nagy Kristóf azt is elárulta, hogy III. Károly királynak és a brit királyi családnak is küldtek meghívót, és számítanak a megjelenésükre a szilvásváradi eseményen, és arról is szó esett, hogy a Brit Díszegység (fotón) bemutatót tart majd a VB-n.

Last modified: 2024-01-19